Εκδόθηκε και παρουσιάζεται στις 18 02 2015 ο “Κώδικας της Μαρώνειας”

manolis_varvounis

Για τον “Κώδικα της Μαρώνειας” είχαμε μιλήσει και παλαιότερα με τον καθηγητή Λαογραφίας Μανόλη Βαρβούνη. Συγκεκριμένα ήταν Οκτώβριος του 2013 όταν με αφορμή το 3ο Ετήσιο Συνέδριο Πανεπιστημιακών Λαογράφων ο καθηγητής μας είχε αναφέρει ότι το πολύτιμο ιστορικό ντοκουμέντο της περιοχής μας, γνωστό ως “Κώδικας της Κοινότητος Μαρώνειας” ήταν υπό έκδοση.

Με μεγάλη χαρά πληροφορηθήκαμε πριν από λίγες ημέρες από τον ίδιο πως το βιβλίο με την κατάλληλη στήριξη εκδόθηκε και μάλιστα είναι έτοιμο να παρουσιαστεί σε λίγες ημέρες στο κοινό της Κομοτηνής. Ακούστε τι μας ανέφερε ο ίδιος σε σύντομη τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε μαζί του, από την Αθήνα όπου βρίσκεται:

Οπως αναφέρει το εισαγωγικό σημείωμα της έκδοσης:

Ἀνάμεσα στά νεώτερα τεκμήρια τῆς Μαρώνειας περιλαμβάνεται ὁ τελευταῖος κώδικας τῆς Κοινότητος, πού εἶναι δυστυχῶς ὁ μόνος πού διασώθηκε ἀπό τίς περιπέτειες τοῦ πρώτου μισοῦ τοῦ 20οῦ αἰώνα. Ὁ Κώδικας αὐτός ἔχει ἰδιαίτερη ἀξία διότι ἀποδεικνύει ὅτι μέχρι καί τίς πρῶτες δεκαετίες τοῦ 20οῦ αἰώνα ἡ Μαρώνεια διατηροῦσε πολύ ὑψηλό πολιτιστικό ἐπίπεδο καί δικαιολογεῖ τήν ὑπερήφανη διακήρυξι τῆς κτητορικῆς ἐπιγραφῆς τοῦ 1866 τοῦ Ναοῦ τοῦ Ἁγίου Χαραλάμπους στήν ὀμώνυμη παραλία «οὐδέποτε Μαρωνείας εὐάνδρου κλέος ἐσθλόν ἀπόλλυται οὐδ’ ὄνομα αὐτῆς»

Αξιο αναφοράς είναι το γεγονός πως ανάλογα έγγραφα ντοκουμέντα μέχρι τα χρόνια της κατοχής υπήρχαν πολλά. Τότε όμως, όπως μας αναφέρει ο καθηγητής και συγκεκριμένα την περίοδο της δεύτερης βουλγαρικής κατοχής το καθεστώς βρήκε και κατέστρεψε μπροστά στο κτίριο της Λέσχης Κομοτηναίων όλα τα ανάλογα ντοκουμέντα καθώς επιθυμία του ήταν η πληθυσμιακή αλλοίωση της περιοχής και ο πιο σίγουρος τρόπος για να γίνει αυτό ήταν να ξεκινήσει από την καταστροφή των ιστορικών ντοκουμέντων.

Χαρακτηριστικό σημείο του "Κώδικα της Μαρώνειας" (προικοσύμφωνο) από την σύγχρονη έκδοση.
Χαρακτηριστικό σημείο του “Κώδικα της Μαρώνειας” (προικοσύμφωνο) από την σύγχρονη έκδοση.

Η παρουσίαση του “Κώδικα της Μαρώνειας” θα γίνει την Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου στις 8 το βράδυ στην αίθουσα ομιλιών του Λαογραφικού Μουσείου (οδός Αγίου Γεωργίου 22, Κομοτηνή).

 

You must be logged in to post a comment Login