Το πετρόκτιστο Δημοτικό Σχολείο στο Πόρτο Λάγος Ξάνθης

porto_lagos_school

Σίγουρα θα έχετε περάσει από την παραλιακή παλαιά εθνική οδό Κομοτηνής – Ξάνθης και θα έχετε ρίξει έστω μία φευγαλέα ματιά σε αυτό το όμορφο κτίριο…

Το Δημοτικό Σχολείο του Πόρτο Λάγος βρίσκεται στο κέντρο του χωριού ακριβώς απέναντι απο την εντυπωσιακή εκκλησία και η είσοδός του αντικρίζει το λιμάνι. Ενα όμορφο κτίριο χτισμένο με πέτρα που κοιτάζοντάς το μας ταξιδεύει πολλά χρόνια πίσω, τότε που τα πάντα γινόταν με αγάπη και μεράκι. Οχι μονο τα μεγάλα και δημόσια κτίρια της εποχής αλλά ακόμη και τα σπίτια, ορισμένα εκ των οποίων διατηρούνται ακόμη και σήμερα σε πολλές περιοχές της Ροδόπης!

Και η Τεχνολογία μπορεί να προχώρησε που σήμερα να σηκώνονται τεράστια κτίρια σε μικρό χρονικό διάστημα, όμως η ποιότητα και η ανθεκτικότητα των φυσικών υλικών όπως η πέτρα είναι αξεπέραστες. Αντοχή, θερμομόνωση, ηχομόνωση είναι μόνο λίγες από τις ιδιότητες εκείνων των “παλαιών” υλικών. Οσο για εμφάνιση, ομορφιά και καλαισθησία, απλά αξεπέραστες!

Γι αυτό και πολλές φορές αντικρίζοντας ένα τέτοιο κτίριο μένουμε να το θαυμάζουμε και να αναπολουμε παλιές αξέχαστες εποχές!

 

You must be logged in to post a comment Login